Organisationsanalys

Företag och organisationer består av människor. När det inte fungerar som det ska och det är svårt att se varför kan det vara en fördel att en utomstående part ser över organisationen. 
Som psykolog fokuserar jag på de anställda vid en organisationsanalys. Hur ser de på målet, på sitt uppdrag och på samarbetet med andra? MyNeeds behovsanalys. Ett instrument för att utveckla organisationer, och förbättra samarbete och motivation i personalgruppen. Du som chef får snabbt en bild av vad som engagerar dina medarbetare och hur olikheter i en personalgrupp kan bli en styrka och inte ett irritationsmoment.

Det är ett analysverktyg som bygger på den socialpsykologiska teorin SDT, Self Determination Theory. Vi har alla olika psykologiska behov, ibland omedvetna, som vi behöver tillgodose för att må bra och känna oss motiverade. Behoven är Bidra, Samhörighet, Utveckling, Signifikans, Trygghet och Variation. Inget är bättre eller sämre, eller rätt eller fel. En person med ett starkt behov av trygghet vill ha ordning och reda, förutsägbarhet och är en fena på riskanalyser. En med behovet variation är kreativ, gillar effektivitet och har ofta en sprudlande energi. Båda fyller viktiga funktioner men de kan ibland kollidera och ha litet svårt för varandra.

Metod: Chefen gör först MyNeedsanalysen och får återkoppling på resultatet. Medarbetarna gör också analysen och får sin individuella återkoppling. Därefter får chefen ta del av allas resultat. Resultatet läggs på en spelplan och visar vilken kultur som råder på arbetsplatsen. Dvs vilka behov är i majoritet och styr vad som är “rätt”? Sedan hålls en workshop med chef och medarbetare. Alla får ta del av varandras profiler och man tränar sig i att förstå “motsatta” behov. Allt för att kunna dra nytta av olikheter på riktigt.

Utredningar efter anmälan om sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling behöver göras skyndsamt. Jag kan vara den utomstående part som gör utredningen efter en anmälan. Vid behov så finns i mitt nätverk kompetenta psykologer och beteendevetare som efter utredning kan ge stödsamtal och rådgivning till både anmälare och anmälda.

Mitt mål är att ge uppdragsgivaren en plan, råd och stöd för att hantera det som inte fungerar.